Geschiedenis

logo_1969Assenede en zijn geschiedenis
Assenede is een heel oude gemeente. Reeds in de 8de eeuw is er sprake van bewoning. De plaats was bekend onder de naam Astenatum.
Assenede werd in de 11de eeuw de hoofdplaats van het Ambacht Assenede. Het vormde met Boekhoute, Axel en Hulst de Vier Ambachten, die begin 13de eeuw een gemeenschappelijke keure kregen van de graaf van Vlaanderen.

Assenede had in de late middeleeuwen een open verbinding met de Westerschelde. De Vliet in de Albertpolder is een overblijfsel ervan. In 1488 overstroomde het noordelijk deel van Assenede. Gevolg hiervan was dat vanaf 1492 de Graafjansdijk werd aangelegd om het achterliggende grondgebied te beschermen. Vanaf de 16de eeuw werd het overstroomde noordelijk deel stuk voor stuk ingedijkt en omgevormd tot vruchtbare poldergronden. Talloze kreken en killen in de polder zijn nu nog steeds stille getuigen van de overstromingen.

In de Franse periode was Assenede kantonhoofdplaats.Met de fusies van gemeenten in Vlaanderen in 1977 werd Assenede pilootgemeente van de dorpen Assenede, Bassevelde, Boekhoute en Oosteeklo. In 2012 telde deze fusiegemeente 14.000 inwoners.

Op sportief gebied hebben Assenedenaren gedurende vele jaren goed gepresteerd. In het wielrennen bijvoorbeeld behaalde Alfred Hamerlinck (alias Don Fredo) in de jaren ’20 en ’30 meer dan 400 overwinningen bij de beroepsrenners. In diezelfe periode was Assenedenaar Gustaaf Van Belle vele jaren de beste biljartspeler van België en behaalde hij talloze Europese titels.

Sinds 1929 is in de gemeente een voetbalclub actief. En 40 jaar later kwamen de Asseneedse volleyballers aan zet. De beknopte historiek van Volley Ass’nee kan je hieronder vernemen.

logo_1969_Christiaan_DierickxVolley Ass’nee … een sportclub uit 1969
Toen in de zomer van 1969 enkele Asseneedse jongeren naar een volleybaltornooi op de Zelzaatse Vleesmarkt gingen kijken, werd hen onverwacht gevraagd deel te nemen en meteen behaalden ze de derde plaats. In vrij korte tijd werd een ploeg met bestuur (de vaders van de spelers) en coach samengesteld. De officiële aansluiting bij de Belgische Volleybalbond gebeurde in augustus 1969. In het bondsgebouw registreerde men de nieuwe club AVOC (Asseneedse Volleybal Club) onder het stamnummer 0853. De keuze voor de clubkleuren was niet moeilijk; naar Asseneedse sporttraditie werden de rood-witte kleuren gekozen.

De Asseneedse herenploeg kon starten met een bijzonder sterke lichting jeugdige spelers, die op diverse scholen reeds gebeten waren door de volleybalmicrobe. Het debuutjaar in 2de provinciale werd afgesloten met een vierde plaats. Het volgende jaar speelde men reeds kampioen. Ondertussen werd met een tweede herenteam gestart en tevens verscheen een damesploeg aan de opslag. Alle thuiswedstrijden werden in de beginjaren in openlucht gespeeld.

Door de overname van het stamnummer van Eendracht Gentbrugge (0500) belandden de heren in 1972 in vierde nationale en zouden er veel jaren het goede weer maken. Van dan af speelde men onder de roepnaam van de gemeente: ‘Ass’nee’.

Om het financiële plaatje rond te krijgen werd jaarlijks een tornooi ingericht, waarbij men vanaf 1973 overstapte op een tweedaagse organisatie. Vanaf 1984 ging het tornooi, dat een grote internationale belangstelling kende, door op de terreinen van de provinciale school van Stoepe. Op 18 en 19 augustus 2012 stond de 44ste editie op het getouw.

Vanaf 1984 kon de vereniging beschikken over een sportzaal in eigen gemeente, maar het bleef wachten tot 2008 tot een volwaardige sporthal op Asseneeds grondgebied verscheen. Ondanks de beperkte accommodatie bleef de jeugdwerking geen ijdel woord. Sedert de jaren ‘80 werden jongeren degelijk begeleid zodat de club uitgroeide tot een grote volleybalvereniging, met speelgelegenheid voor jong en oud.

In het seizoen 1999-2000 behaalde het herenteam een dubbelslag. De heren wonnen de finale van de Beker Walraeve en men behaalde de titel in de 1ste divisie, zodat promotie naar 1ste nationale een feit was. Twee jaar later werd de eerste herenploeg wegens financiële redenen opgedoekt, en speelde men verder in de provinciale competitie.

Ook de dames hebben in het verleden van divisie-volleybal geproefd. Daarenboven heeft het damesteam tweemaal de Beker van Oost-Vlaanderen weten te bemachtigen. Ze hebben echter meermaals een nieuwe start genomen in de provinciale reeksen. Momenteel speelt zowel de 1ste herenploeg als de 1ste damesploeg in 1ste provinciale. Daarnaast treden ook diverse jeugdploegen aan en bouwt Volley Ass’nee verder aan de toekomst.